Valitud Maitsed Barcast

7 aastat katsetamist, kurgu-kastmist, otsimist, rõõmustamist, avastamist ja Sinu ees on minu poolt valitud maitsed Barcelonast. Unikaalsed veinid ja elegantsed mullid.

MIKS JUST NEED VEINID?

Teistmoodi veinitootja – Casa Mariol

Casa Mariol on väike veinitootja Kataloonias, kelle esinduspoe avastasin juhuslikult Barcelonas kodukandis ringi jalutades. Sain meeldiva üllatuse osaliseks. Samal ajal, kui omanik mulle suure õhinaga selgitas, kuidas ta ise WordArtis veinidele silte teeb, et saaks turundus- ja brändingukulusid madalal hoida ning siis pigem müüa hea hinnaga head veini, sain mina unustamatuid maitseelamusi.

Casa Mariolist sai aastateks minu kallis kodubaar, kus vermutit ja veini juua, sõpradega juttu ajada ning eestlastele kohalikke maitseid tutvustada. Nüüd on killuke Casa Marioli ka Eestis. For your drinking pleasure!

Veinid on kõik D.O. Terra Alta veinipiirkonnast ning koostöös Casa Marioliga saanud omapärase ja äratuntava maitsebuketi.

Kogenud veinimaiustajale

Sügav, võimas, šokolaadine Punane.

See müstiline Cabernet Sauvignon Reserva on küpsenud 26 kuud Ameerika tammevaadis ja ülejäänud pudelis. Kompleksse, šokolaadise, suitsuse, küpsete kirsside nootidega vein ei jäta külmaks kedagi.

Vein on Hispaaniale kohaselt sügava ja võimsa maitsega, kuid mitte ülemäära. Veinil lase kindlasti hingata, peale mida tunned, kuidas maitsed moodustavad ümmarguse ja täiusliku buketi Sinu suus. Kujuta ette kirgedest lõõmavat flamencot, tulist Hispaania päikest ja kirge, kõik Sinu juures, sinu keelel ja meelel ning naudi.

Maitses tunned võimu, energiat, keerukust, Kataloonia uhkust, mässumeelsust, sitkust, kultuuri ja ajalugu.

Kuldsete kaunistustega punane silt ning veini sügav maitse loovad kokku ideaalse jõulukingi, kuid muidugi ka suurepärase joogi iseendale, mida koos oma kõige lemmikumatega külmadel talveõhtutel küünlapaistel koos nautida

Selle sensuaalse Caberneti soundtrack!

Kogenud veinimaiustajale

Sügav, mahe, elegantne punane.

See velvetine ning maitsekas Syrah Reserva on küpsenud 22 kuud Prantsuse tamme vaadis ja ülejäänud pudelis. Kompleksse, põneva, velvetise, nüansirikka, kuid mitte väga tugeva maitsega Syrah on tõeline maiuspala.

Hispaania ja eriti Casa Marioli veinidele omaselt avastad tõenäoliselt vihjeid oliividest ja Vahemere sooladest, küpsetest tumedatest marjadest ning lõõskavast päikesest. 

Ah muide, seesama Syrah Reserva sai ka Berliner Wine Trophy 2019 võistlusel kuldmedali. Mina muidugi ehtsa hipsterina olin selle isendi kvaliteediga kursis ammu enne kvaliteedimärki. Berliner Wine award

Mis siin ikka rohkem jahvatada, proovi ja saad ise aru, miks nii Barcelona-Mihkel kui Berlier Wine Trophy žürii peavad seda veini eriti heaks.

Selle sügava Syrah soundtrack!

Kergema punase nautlejale

Üllatav ja värske punane.

Esimest korda seda Samsó’d (mujal maailmas teatakse kui carigna viinamarjasorti, kataloonias samsó) maitstes tundsin esimesena mustsõstart, meelde tuli koheselt lapsepõlv suvilas, heinamaa, päike, you know the stuff. Kuna ma hispaania keeles ei teadnud, kuidas mustsõstar on, üritasin alguses kätega vehkides ja hiljem internetist veinimeistrile pilti näidates seletada oma avastust, mille peale tema kehitas õlgu. Polnud kunagi näinud sellist marja nagu mustsõstar.

Ühesõnaga selles veinis tunned lisasks oliividele ja Terra Alta piirkonnale tüüpilisele soolasusele ja karakterile ka kodumaist mustsõstart. Loodetavasti. Sellest marjast hea veini tegemine on päris keeruline, aga Casa Mariol on sellega suurepäraselt hakkama saanud ja valmistanud eriti rikkaliku, üllatava ja velvetise veini, mida mõnus suveõhtul libistada. Minu üks erilisi lemmikuid.

Puhkanud 16 kuud ameerika tammevaadis ja hiljem pudelis. Mõnusalt tummine, aga samas ikkagi värske ja kerge juua. 

Selle eksootilise Samsó soundtrack!

Vallatule veinimaiustajale

Velvetine, veidi puuviljane Punane.

See konkreetne isend on umbes selline vein, mida ma Eestis pole enda jaoks leidnud. Mis oleks piisavalt kompleksne, põnev, ei oleks vesine, aga samas oleks hea kerge juua piknikul ja terrassil, nii ilma kui koos toiduga. Eks ma siis pidin Hispaaniast saatma endale selliseks puhuks, kui siit ei leidnud. 

Merlot on küpsenud 12 kuud prantsuse tammevaadis ja ülejäänud aja pudelis. Vein on küpse, kuid mahe, õrnalt magus, natukene vaniljet ja šokolaadi. Kompleksne ja velvetine, aga mõnus lihtne juua. Ideaalne vallatuteks suveseiklusteks.

Võta ühte kätte Merlot ja teise oma silmarõõm ja lase oma romantikahing vabaks!

Sulni Merlot soundtrack!

Vallatule veinimaiustajale

Kompleksne, no-bullshit Katalani Punane!

Tead, see Ull de Llebre esindab minu jaoks ehedat Hispaaniat. Vein on maitsekas, hispaanlasele kohaselt veidi intensiivne, kuid kerge kulistada. Võta oliive, juustu, vehi kätega ja naera kõvasti. Ela ja joo Hispaaniat! Igati mõnus kaaslane igas olukorras.

Muide, kui Sa ei ole perfektselt kursis katalani keelega (milline patt, onju), siis võhikutele selgitamiseks Ull de Llebre tähendab jänese silma… Lisaks on ta ka üks nimetus Tempranillo viinamarjasordile. Nüüd siis tead 🙂

Küpsenud 12 kuud ungari tammevaadis ja ülejäänud pudelis. 

Kange katalani soundtrack!

Veinigurmaanile

Eriti fancy Valge!

See konkreetne valge on küll üsna unikaalne maailmas. Esiteks on see tehtud mitte väga levinud Garnatxa Blanca viinamarjasordist ning selle veini puhul korjatud igivanadelt põldudelt, kus väädid on pikki aastakümneid saanud juuri maa sisse ajada, et parimaid toitaineid saada ja oma komplekssust kasvatada. Lisaks annavad need väädid väga vähe saaki, mis tähendab, et iga konkreetne mari saab palju rohkem toitu ja maitset. Lisaks käärib see vein terasvaatide asemel eriti eksklusiivsetes tammevaatides, mille protsess on samuti delikaatsem, traditsioonilisem ja keerulisem.

Lisaks on küpsenud see valge veel hiljem aasta aega kõrgekvaliteedilises tammevaadis, et oma maitset lihvida. See on vein, mille jaoks võta aega, pane silmad kinni ja nuusuta ning maitse kogu seda ajalugu ja traditsiooni, mis sinna pudelisse valatud on.

Rock on, amigo, rock on!

Summer vibes in yo’  Mouth, giiiirl!

Troopiline, kergelt mõrkjas Mässaja!

Verdejo marjasort kasvab peamiselt Põhja- Hispaanias Atlandi lähedal, millest toodetud vein on värvilt peaaegu läbipaistev, mõrkjas ja lõpunoodis kibe, mis sobib eriti hästi just austrite ja sarnastega. See Verdejo on aga mässaja ja tuleb hoopis Katalooniast. Võrreldes tavalise verdejoga on ta troopilisem, värvus kollasem, intensiivsem ja aroom joovastavam.

See troopiline revolutsionäär sobib ideaalselt näiteks koos mõne külma maasikaga, kui tahad kõledasse talve tuua suvist värskust, troopilisi aroome ja päikesesoojust. Vein pole läila, ega eriti magus, pigem värskendav ja vallatult mänguline. Joo külmalt, pane sisse sügavkülmast mõni maasikas ning naudi niisama või seenerisotto, mereandide, kreemiste nuudlite või salatite kõrvale. Bring da sexy back!

See vein paneb Sind unistama suvest, troopikast, armastusest. Täpselt nii nagu Hotel California.

SAATUSLIK KOHTUMINE MULLIGA

TRADITSIOONIDEGA CAVA MEISTER – MARTI GRAU

Barcelonas elades on üheks privileegiks võimalus igal ajal minna jalutama viinamarjapõldude vahele. Nii viskasimegi sõpradega seljakotid selga, võtsime rongijaamas külma õlle ja seadsime sammud Vilafranca del Penedes ümbruses laiuvate viinamarjaistanduste vahele. 4h lõõmava päikese all jalutamist tegi meiega oma töö ning näljasena, väsinuna ja ülekuumenenuna põikasime sisse ühte veinimõisa, lootuses end turgutada. Meid võttis vastu härra Grau, veinimõisa omanik, kes muidu külalisi vastu ei võõrusta, aga kurnatud välismaalastest hakkas tal siiski hale ja ta kutsus meid oma veinikeldrisse. Seal pakkus härra Grau meile kõige imelisemat, sillerdavamat, karastavamat ja elujõudu tagasi toovamat cava rosé’d, millest eales unistada.

Pärast 5h tema kõikide jookide degusteerimist, põhjalikult tootmisega tutvumist astusime rõõmsalt edasi ja lubasin endale, et neid jooke pean ma Eestisse tooma ja sõpradega jagama. Nüüd on Sinu võimalus kogeda kõige ehedamaid Vahemerelisi maitseid ilma põldude vahel müttamata. 

Stay classy, Baby!

Võrgutav, kompleksne ja värske Mull!

Elegantne ja kuninglik cava (traditsioonlisel šampanjameetodil valmistatud vahuvein Katalooniast). Kataloonia parimas cava-piirkonnas, Vilafranca del Penedes lähedal jätkab Señor Crau on vanavanemate traditsioone ning valmistab kuulsaid vahuveine. 

Siidine, kahvatukollane, kuldse varjundiga vintage (reserva) cava toob su keelele ühtlase peene mulliga, kõditava, kompleksse maitsebuketi, kus selgelt tunda ka küpset vintage hõngu. Peen ja püsiv mull loob pinnale kihiseva ja võrgutava krooni. See cava on aristokraatlik, küps, pähkline, kreemine ning pistab auga rinda misiganes šampanjaga.

Värske ning puuviljane sulab ühteks põnevaks tervikuks optimaalse pudelis küpsemisega ning maitsenüanssidega. Garanteeritult jätab Sind mõtisklema ja proovima defineerida maitseid ja aroome. 

Ideaalne tähistamaks Sinu elu tähtsaid momente või suvalist teisipäeva, sest tuju on selline. Fudge it. Mõnulema peab. 

Korraliku Mulli kõrvale sobib alati mingi väike snäkk. Soovitavalt midagi krõmpsuvat, kõvad juustud, toored mereannid (austrid, sashimi) või  midagi soolast sobib alati hästi.

Kes sellisele joogile ikka tausta laulab, kui mitte Edith Piaf!

Sisaldab viinamarju: xarello 50%, macabeu 20%, chardonnay 10%, parellada 20%

Alkoholisisaldus: 11.5%

Tüüp: Reserva Brut Nature

Miinimum küpsemine 15 kuud.

Oh yeeee, rosééé

Vallatu ja õrritav Mõnnataja!

Kui ühel palaval suvepäeval sõpradega viinamarjaväljade vahel müttasin, 15km tolmuseid teid selja taha jäetud, pea palavusest kapsas, astusin sisse suvalisse veinimõisasse ja küsisin, “kas tuuri saab”? “Ei saa,” vastati. “Aga kas cavat saab proovida?” “Ikka saab!” Seejärel võttis Señor Crau kapist külma rosé mulli, lõi korgi pealt, kerge vine tõusis pudelikaelast ning külm, kristalne ja kihisev cava voolas välja. Väga rets, lihtsalt väga rets, oli esimene mõte kui joogi maitse minuni jõudis… Muidugi lõpuks olime 5h kokku seal ja saime tõelise VVIP tuuri.

See tugeva roosa värvuse ning oranžika varjundiga Miss Kihisev on karge ning püsiva peene mulliga. Maitses tunned punaseid metsamarju, värskust, vihjeid maasikast, piparmündist ja rabarberist. Valmistatud haruldasest trepant viinamarjast, mis annab sellele mullile oma unikaalse karakteri ja tugeva värvi. Yasss, baby!

Rikkalik ja tihe, peenike, paitav mull ja tänu pikale küpsemisele kompleksne, põnev sügavus kombineerub värskuse ja marjadega ning annab kerge, samas mitmekihilise kogemuse. Mõnus balanseeritud maitse jääb kestma ja silitama pikalt. Reserva tüüp tähendab, et cava on küpsenud pudelis pikalt ja omandanud mitmetahulise ning elegantse maitsebuketi.

Naudi igal ajal aperitiiviks. Sobib hästi kell 3 öösel voodis, kell 10 õhtul vannis, kell 2 päeval pärast matka. Because I’m worth it! Sobib ideaalselt kala ja mereandidega. 

See rosé lausa nõuab mingit sensuaalsemat ja võrgutavamat biiti!

Viinamari: trepant 100%

Alkoholisisaldus: 11.5%

Tüüp: Brut Reserva Rosé

Miinimum küpsemine 15 kuud.

Only the Best

Arenenud ja peened maitsed

Ülalolev cava on kõik Reserva tüüpi. Mida see tähendab? Peamiselt seda, et vein on pudelis küpsenud vähemalt 15 kuud, mis annab võrreldes tavalise cavaga juurde pähklist, kreemist ja mitmekihilisemat maitset. Bukett on erilisem, sügavam, nüansirikkam, kestab kauem ning pakub rohkem avastamispõnevust.

Lisaks on minu cava Brut Nature (alla 3g suhkrut L kohta) ning rosé Brut (max 12g suhkrut L kohta). See teeb maitse õrnemaks, peenemaks ja keerukamaks.

Ehe maitse kataloonia revolutsionääridelt

VERMUT – KATALOONIA NÄGU JA HING

Ei oskagi öelda kui palju Barcelonas neid pühapäevasid kokku olla võis, kus sõpradega sai baaride terraside peal päikest võtta ja tasapisi vermutit mekkida. Punast veini päiksega ju nagu ei viitsi, valge on rohkem janutamiseks, õlu ajab kõhu punni… Aga vermut, see hellitab keha ja vaimu ka kõige raskema nädalavahetuse finaalis. Hea vermuti balanseeritud kooslus mõrkjatest ürtidest, magusast, sügavast maitsest annab täiesti unikaalse kombinatsiooni naudinguks. Vermut on kindlasti minu lemmikjook Barcelonast ja suurest valikust tõin Sinuni oma kõige lemmikuma.

Helmut, too mul vermut!

Salakaval Mesikeel!

Kui nüüd ausalt kõik ära rääkida, siis arvan, et jook, mis kõige rohkem minu jaoks Barcelonat ja Hispaaniat iseloomustab on vermut. Vermut on feeling, vermut on tunne. Pool Barcelonat on pühapäeviti kuskil terrassil, kus võetakse päikese all vermutit libistades möödunud nädalat kokku ja lihvitakse laupäevaõhtust tingituid teravamaid nurki.

Vermut toob kokku sõbrad, vermut sobib päikselisse suvepäeva ja hubasesse õhtusse Eesti jäävihmatalves. Eranditult kõik eestlased, kes mind Barcelonas külastasid, ei pidanud vermutist midagi lugu. Eranditult kõik eestlased, kes minuga koos vermutit jõid, hakkasid fänniks. Nüüd on minu kõige vaieldamatult lemmik vermut Eestis. Koos sisse pakitud päikese ja Barcelona vabameelse vaibiga.

See vermut on reserva, mis tähendab, et ta on aasta seisnud tammevaadis, et stabiliseerida aroome. Tänu sellele on ta värvuselt pigem pruun, mitte traditsiooniliselt punane. Algselt marineeritakse erinevaid ürte ja taimi kaks kuud veinis, et luua sellele vermutile spetsiifiline aroom, seejärel segatakse see kokteil baasveiniga ning küpseb veel aasta tammevaadis ja siis pannakse pudelisse. 

Maitses tunned sametist, küpsete mustade ploomide, datlite ja mõrkate ürtide kombinatsioone. Nüansse on seal nii palju, et ma ei oska isegi seletada, pead proovima. Kindlasti pole see vermut mõru, pigem magusam. Aga samas tunned mõnusalt mõrkjaid aroome ja maitsed. Kes magusamat armastab, saab lisada juurde apelsiniviilu, kes mõrkjamat, sidruniviilu.

Ürdikokteilis on kasutatud näiteks: koriandrit,rabarberit, nelki, kaneeli, vaniljet, tüümiani, salveid, sidrunikoort, apelsinikoort, oreganot ja muid. 

Serveerimiseks lisa klaasi jääd ning maitse kohaselt üks mõnus õline suur oliiv, apelsinikoor või sidrunikoor. Minu lemmik on koos ühe õlise oliivi ja apelsiniviiluga. Sobib ideaalselt Eesti talvekaamoses õhtuseks libistamiseks ja maiustamiseks. Vermut – ja juttu jätkub kauemaks. 

Vermut reserva on unistav, velvetine ja paitav!

Maht: 1L

Alkoholisisaldus: 18%

Tüüp: Vermut Reserva

Tammevaadis küpsenud 1 aasta.

Veini tahad, snäkki on?

Kureeritud ampsud Hispaaniast

Ega siis veini ei saa looma kombel juua ilma õige ampsuta. Leidsin Barcelonast ühe onu, kelle käest leidsin oma lemmikud vinnutatud vorstid, kuulsa jamon ibérico bellota ning lambajuustud.

See kraam läheb alati nii kiiresti, aga küsi ikka. Valikus on:

  • vinnutatud, väherasvane, maitsekas, kõva fuet-tüüpi vorst. Parim, mis Barcelonast olen leidnud – 3.50€ tk 
  • queso Manchego viejo – aasta laagerdunud kuulus Manchego lambajuust. Natukene parmesani laadne, kõva, kergete kristallidega laagerdunud maitsekas lambajuust. Lõikad õhukese viilu ja sulab suus koos veiniga. Fantast kombo. 20€ kg, pakid umbes 300g – praeguseks otsas.
  • queso Manchego curado – laagerunud, pehmem, kreemisem lambajuust. Ei ole liialt tugeva maitse ega aroomiga, aga maitsekas ja mõnna. Ideaalne veini kõrvale või niisama maiustamiseks. 20€/kg, pakid umbes 300g. – praeguseks otsas.

 

Vallatu Rosé

See roosa mull on krutskeid täis. Paneb kohe kavalad mõtted pähe ja keha liikuma.

Kuldsed tunnid Kataloonias

Pühapäev viinamarjapõldude vahel on alati kvaliteetaeg, eriti kui paar külma cavat seljakotis kaasas on.

Nädalavahetuse ronimised

Nädalavahetuste mägironimistele tuli alati kaasa võtta vähemalt üks pudel külma Verdejot, mis oli hädavajalik kütus kõrgemate nukkide läbimiseks.

Aristokraat troonil

Cava Brut Nature paneb ka kõige lõbusama Saksa juurtega Namiiblase tõsiselt istuma ning elu üle järele mõtlema. 

Põõsast pudelisse

Kui veinist ei oska välja tuua terroir elemente ja karakterit, siis tuleb ise kohale minna, oma silmaga üle vaadata, õhku nuusutada ja näpp mulda pista. Saab paremini aimu, miks see vein just selline on.

Verdejo pilvepiiril

On ilus päev, kui saad 1.3km kõrgusel kalju äärel jalgu külgutada, pilvedesse kaduvaid mäetippe vaadata, verdejot libistada ja juustu süüa. It was a good day.

Kui soovid midagi, siis kirjuta